Top 5 luonnollista kognitiivista vahvistajaa - aloita näistä

Top 5 luonnollista kognitiivista vahvistajaa - aloita näistä

"Älylääkkeitä" tai kognitiivisia vahvistajia (engl. cognitive enhancers) käyttävät terveet ihmiset tietoisuuden siirtämiseen haluttuun suuntaan (esimerkiksi ollakseen vireämpiä, parantaakseen mielialaa tai parantaakseen keskittymistä ja motivaatiota työssä).


Tällä hetkellä älylääkkeet jaetaan kolmeen eri luokkaan:

 1. Ravintolisät (kuten sitikoliini tai ashwagandha) -> tähän ryhmään keskitytään tässä artikkelissa ja Biohacker's Brain Nutrition Guide e-kirjassa
 2. Synteettiset yhdisteet (kuten pirasetaami)
 3. Reseptilääkkeet (kuten Ritalin)

Älylääkkeet voivat vaikuttaa aivoihin eri tavoin, kuten:

Tutkimuksen ja määritelmän perusteella (yhdistetty Corneliu E. Giurgealta ja farmakologi V. Skondialta) nootrooppiset aineet:

 • Parantavat oppimista ja muistia.
 • Lisäävät aineenvaihduntaa aivoissa.
 • Suojaavat aivoja fyysisiltä tai kemiallisilta vaurioilta.
 • Vahvistavat aivojen säätelymekanismeja.
 • Niillä ei ole sivuvaikutuksia tai niillä on vain vähän sivuvaikutuksia, eivätkä ne ole myrkyllisiä.
 • Näytä hyödyt aivoille ja tehostunut aivojen toiminta kliinisissä tutkimuksissa.
 • Läpäisevät veri-aivoesteen (BBB).
 • Ei merkittäviä vaikutuksia verenpaineeseen tai sykkeeseen.


HUOM! Vain harvat luonnolliset aineet täyttävät kaikki tai useimmat näistä ominaisuuksista, mutta yhdisteltynä (useamman käyttö samaan aikaan) voidaan saavuttaa kokonaisvaltaisia ​​hyödyllisiä vaikutuksia aivoissa. Kannattaa siis jatkaa lukemista...

Viisi tärkeintä luonnollista kognitiivista vahvistajaa ja niiden ainutlaatuiset kognitiiviset ja aivoja suojaavat vaikutukset 

1. Koliini ja sen metaboliitit (kuten sitikoliini)

Koliinia löytyy kananmunan keltuaisesta, naudanlihasta ja rasvaisesta kalasta. Sitä tarvitaan kehossa laajasti. Koliini on ratkaisevan tärkeä aivojen kehitykselle, myrkkyjen poistolle, lihasten supistamiselle, asetyylikoliinin (välittäjäaine) rakentamiselle ja solukalvojen rakentamiselle (ml. lukuisten fosfolipidien, kuten fosfatidyylikoliinin ja sfingomyeliinin, synteesi). Koliini on tärkeä myös DNA:n metylaatiolle aivoissa, mikä tarkoittaa, että se auttaa muuttamaan vaaralliset toksiinit ei-haitallisiksi yhdisteiksi sekä muuttaa oppimista ja muistia koodaavien proteiinien toimintaa. Laajamittaiset pitkittäistutkimukset ovat osoittaneet, että riittävä koliinin saanti ennustaa parempaa muistia ja kognitiivista toimintaa.

Koliini on välittäjäaine asetyylikoliinin (ACh) rakennuspalikka ja vaikuttaa sen toimintaan kolinergisella reitillä soluissa. Asetyylikoliinin tiedetään aktivoivan sympaattista hermostoa ja parantavan valppautta. Aivoissa kolinerginen järjestelmä yhdistää aivoalueita (hippokampus ja amygdala), jotka auttavat muodostamaan ja muistamaan tila- ja tunnemuistoja. Suurin osa ravinnon koliinista muuttuu elimistössä sitikoliiniksi, fosfatidyylikoliiniksi ja lesitiiniksi. Laajan meta-analyysin perusteella sitikoliinin auttaa muistin ja kognitiivisten toimintojen palautumisessa ihmisillä, joilla on aivoverisuonisairauksia. Sitikoliini parantaa myös huomiokykyä.

2. Ruusujuuri (Rhodiola rosea)

Ruusujuuri (Rhodiola rosea) on yksi maailman vanhimmista lääkinnällisistä yrttikasveista. Noin 2000 vuotta sitten kuuluisa kreikkalainen lääkäri Dioscorides (n. 40–90 jKr.) mainitsi ruusujuuren (lat. Rodia riza) yhdessä pisimpään säilyneistä luonnonhistorian kirjoista nimeltä De Materia Medica.

Ruusujuuren aktiivisia aineosia ovat kasviyhdisteet, jotka oletettavasti vaikuttavat välittäjäaineisiin ja opioidisynteesiin ja joilla on antioksidanttisia ominaisuuksia. 140 eristetystä yhdisteestä tutkituimmat ovat rosaviinit ja salidrosidi, jotka molemmat löytyvät kasvin juuresta.

Ruusujuuren hyödyt aivoille:

Kuva: Ruusujuuren mahdolliset vaikutusmekanismit aivoissa.

Lähde: Brown, R. & Gerbarg, P. & Ramazanov, Z. (2002). Rhodiola rosea: A Phytomedicinal Overview. HerbalGram 56: 40–52. 

3. Asetyyli-L-karnitiini (ALCAR)

Maksa ja munuaiset tuottavat luonnollisesti L-karnitiiniksi kutsuttua aminohappoa solujen energiantuotantoon. Karnitiinilla on tärkeä rooli soluissa, joissa se osallistuu rasvahappojen kuljettamiseen mitokondrioihin. Karnitiinia löytyy luonnostaan ​​eläintuotteista, kuten punaisesta lihasta, ja se varastoituu myös pääasiassa lihaksiin.

Asetyyli-L-karnitiinilla tiedetään olevan tärkeä rooli aivojen kehityksessä, aivojen toiminnassa, mielialassa ja kognitiossa. ALCAR ja muut karnitiinin esterit voivat ylittää veri-aivoesteen ja siten vaikuttaa nopeasti aivosoluihin.

Asetyyli-L-karnitiinin hyödyt aivoille:

4. Kreatiinimonohydraatti

Kreatiini on orgaaninen molekyyli, joka syntetisoituu ensisijaisesti maksassa ja vähemmässä määrin munuaisissa glysiinistä, arginiinista ja metioniinista (aminohappoja). Kreatiini toimii fosfaattivarastona energiantuotannossa mitokondrioissa. Punainen liha ja kala ovat rikkaimpia kreatiinin lähteitä. Puoli kiloa kypsentämätöntä naudanlihaa tai lohta sisältää noin 1–2 grammaa kreatiinia.

Kreatiinia on käytetty ravintolisänä useiden vuosikymmenten ajan (kreatiinimonohydraatti), koska se pystyy merkittävästi lisäämään voimantuotantoa luurankolihaksissa. Vähemmän tunnettu tutkimusala kreatiinin hyödyistä, on sen kyky vaikuttaa merkittävästi yleiseen kognitiiviseen suorituskykyyn. Aivoilla on useita mekanismeja kreatiinin soluihin ottamiseksi sekä myös aivojen saannin ja tasojen säätelemiseksi.

Kreatiinilisän hyödyt aivoille:

5. Kofeiini + L-teaniini

Kofeiini on eniten käytetty psykoaktiivinen aine maailmassa ja myös yksi suosituimmista nootrooppisista aineista. Kofeiinia voidaan eristää 60 eri kasvista, mutta yleisimpiä kofeiinin lähteitä ovat kahvipavut, kaakao, musta ja vihreä tee, yerba mate, guarana, guayusa ja kola-pähkinät.

Kofeiini lisää valppautta, koska se estää adenosiinireseptoreita aivoissa. Kun kofeiini salpaa adenosiinireseptoreita, se estää näin ollen uneliaisuuden tunnetta, mutta myös edistää dopamiinin ja asetyylikoliinin hermovälitystä, mikä lisää edelleen hereilläoloa, motivaatiota, valppautta ja kognitiivisia toimintoja.L-teaniini on aminohappo, jota löytyy teelehdistä ja joistakin sienistä. Japanilaiset tutkijat löysivät sen vuonna 1949, ja se on viime aikoina ollut tieteellisen tutkimuksen kohteena sen rauhoittavien vaikutusten vuoksi. L-teaniini tuottaa myös huomattavan rentouttavan vaikutuksen ihmisillä lisäämällä ns. alfa-aaltoja aivoissa.

Kofeiinin nootrooppisia hyötyjä ovat muun muassa seuraavat:

 • Pieninä annoksina (~20–50 mg) parantaa pitkäaikaismuistia, huomiokykyä ja reaktioaikaa sekä vähentää ahdistusta.
 • Voi parantaa reaktioaikoja ja jatkuvaa tarkkaavaisuutta, erityisesti yhdistettynä L-teaniiniin.
 • Sopiva annos perustuen yksilölliseen genetiikkaan ja herkkyyteen on 10–200 mg kofeiinia kerralla (mitä herkempi vaikutuksille sitä pienempi määrä riittää).
 • Hitailla metaboloijilla on parempia vaikutuksia pienemmillä annoksilla.

L-teaniinin nootrooppisia hyötyjä ovat muun muassa seuraavat:

///

Käytätkö luonnollisia nootropiineja? Kerro meille kommenteissa!
Lue lisää nootroopeista englanninkielisestä Biohacker's Brain Nutrition Guide e-kirjasta. 

1 kommentti

Kirjoita kommentti
Toni

Toni

Hei, n-asetyl-karnitiini on tunnettu nootropiini, koska tehostaa energiantuotantoa soluissa suoraan katalysoimalla rasvan palamista, ja antaa asetyl-ryhmiä asetyylikoliinin tuotannolle. Vaikutukset dopamiiniin joilla voisi olla paljonkin merkitystä erityisesti adhd jutuissa, vanhuksille ja parkinsonissa ovat miltei tuntemattomia – ehkä kuitenkin merkittäviä. Mitä mieltä olette tämän nimimerkin luomista hypoteeseista aiheesta?

“How ALCAR upregulates dopamine and protects the brain
Benefits: ALCAR (Acetyl-L-Carnitine) is a cholinergic, antioxidant, and neuroprotective drug shown to increase dopamine output long after discontinuation.45 Additionally it is a clinically superior antidepressant in older populations, compared to SSRIs46 and was shown to improve ADD, yet not ADHD, strangely.48 It helps fatigue in Multiple Sclerosis better than Amantadine47 pointing to it possibly helping CFS, and has a protective effect in early cognitive decline in Alzheimer’s patients.49

Safety: ALCAR is safe and well tolerated in clinical trials, but anecdotally many people dislike it. This may be due to its cholinergic effects, acetylcholine giving rise to cortisol.50 There is no proof it increases TMAO, but there is a chance it might after conversion to L-Carnitine. Even so, it has a protective effect on the heart.51 Likewise, there is no proof it causes hypothyroidism, only that it may improve hyperthyroidism.

ALCAR’s mechanisms: What both Bromantane and ALCAR have in common is their influence on HDAC. Reference. Instead of inhibiting HDAC, ALCAR donates an acetyl group to proteins deacetylated by HDAC1, which blocks the downregulatory effect of ΔFosB on C-Fos, promoting dopamine receptor sensitivity. Additionally this promotes GDNF53 and these together could be how it upregulates dopamine output, or how it helps meth withdrawal.52 ALCAR’s donation of an acetyl group to choline also makes it a potent cholinergic, and that combined with its antioxidant effects are likely responsible for its neuroprotection.

ALCAR’s dose seems to plateau at 1500mg orally despite its low oral bioavailability as indicated in my post on the absorption of nootropics but one study in people shows recovery from alcohol-induced anhedonia is only possible with injected ALCAR, as opposed to oral.54 Unfortunately there does not seem to be a cost efficient way to enhance the bioavailability of ALCAR yet (i.e. ALCAR cyclodextrin), and intranasal is not advisable."

Paljon muutakin mielenkiintoista teoriaa miten dopamiiniaineenvaihdunta voisi toimia, referenssinä mitkä nootropiniit vaikuttavat milläkin tavalla täältä mistä napattu.

https://www.reddit.com/user/sirsadalot/comments/t4rava/the_complete_guide_to_dopamine_and/

Kirjoita kommentti

Kommentit moderoidaan