Kuinka valita oikeat ravintolisät ja tietää tarkasti mitä oikeasti tarvitsee?

Kuinka valita oikeat ravintolisät ja tietää tarkasti mitä oikeasti tarvitsee?

 

Ravitsemustila kuntoon 2.0 valmennuksesta saat perusteelliset tiedot eri ravintotekijöistä, näiden vaikutuksesta elimistön hyvinvointiin sekä parhaimmat lähteet ruoka-aineista ja ravintolisistä. Hyvän ravitsemustilan saavuttamiseksi pelkkä ”normaali kotiruoka” tai ”puhdas ravinto” ei nykyään useinkaan riitä. Silloin kuvaan astuvat ravintolisät.

Olen penkonut raivannut osalta melkoisen viidakon läpi ja valinnut kurssille kaikista laadukkaimmat ja turvallisimmat vaihtoehdot eri ravintotekijöiden täydentämiseen, jos (ja kun) monipuolinen ravinto ei riitä näiden saantia turvaamaan.

 

Tiesitkö muuten että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on seurannut kansallisissa ravitsemustutkimuksissa suomalaisen aikuisväestön ruoankäyttöä ja ravintoaineiden saantia viiden vuoden välein vuodesta 1982 lähtien? Viimeisin ravitsemuksellista käyttäytymistä tarkasteleva laaja tutkimus FinRavinto 2017 toteutettiin yhteistyössä FinTerveys 2017 -tutkimuksen kanssa 50 tutkimuspaikkakunnalla eri puolilla Suomea tammi-toukokuussa 2017.

Alla muutamia mielenkiintoisia poiminta kyseisestä tutkimuksesta:

  • Suomessa asuva aikuinen söi tai joi päivittäin keskimäärin seitsemän (7) kertaa päivässä (!)
  • Kasviksia, hedelmiä ja marjoja söi 500 gramman päivittäisen suosituksen mukaan vain 14 % miehistä ja 22 % naisista
  • Vitamiinien saanti ruoasta oli keskimääräiseen tarpeeseen verrattuna riittämätöntä vähintään viidesosalla väestöstä A- ja D-vitamiinien sekä folaatin ja tiamiinin osalta
  • Vaikka ravintolisät laskettiin mukaan saantiin, ravintoaineiden saanti jäi osalla väestöstä alle keskimääräiseen tarpeen A-vitamiinin, tiamiinin ja folaatin osalta, ja miehillä lisäksi riboflaviinin ja C-vitamiinin osalta (!)
  • Miesten ja naisten ravintoaineiden lähteet erosivat toisistaan. Miehet suosivat eläinkunnan tuotteita, kun taas naisten ravintoaineiden saannin taustalla oli (miehiä) useammin maitovalmisteita, kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä.
  • Ravintolisien käyttö on yhteydessä ikääntymiseen ja korkeampaan koulutustasoon, mutta ei alueeseen
  • Puolet miehistä (52 %) ja kaksi naista kolmesta (64 %) käytti vähintään yhtä ravintolisää
  • Kahden haastattelupäivän aikana miehistä 40 % ja naisista 57 % käytti D-vitamiinilisää

Melko paljon on siis vielä tehtävää suomalaisten ravitsemustilan kohentamiseksi! Ja kyseessä on toki väestöä vain yleisesti arvioiva tutkimus, mikä sekin on toki erittäin tärkeää tietoa, mutta tällöin yksilön ravitsemuksellinen tila jää kuitenkin huomioimatta.

Ihmisen vitamiinien tarvetta lisää merkittävästi muun muassa stressi, hiljainen ja krooninen tulehdustila, pitkäaikaiset sairaudet, monet lääkitykset, tupakointi, raskaus ja imetys, raskas fyysinen työ sekä erilaiset ympäristön aiheuttamat kuormitukset (toksiinit, kemikaalit, lääkeaineet ym.). Myös erilaiset geenivirheet eli mutaatiot voivat estää vitamiinien imeytymistä ja tavallista biologista hyväksikäyttöä elimistössä. Nykyisin suositut äärimmäisyyksiin viedyt dieetit voivat tutkimusten mukaan johtaa mikroravinnepuutoksiin.

Ravitsemustila kuntoon 2.0 verkkovalmennuksessa käsitellään mittaamisen osalta muun muassa mikroravinne- ja hivenainetasojen mittaaminen verestä, hiuksista ja virtsasta, vitamiinien ja rasvahappojen mittaaminen verestä sekä aminohappojen mittaaminen verestä tai virtsasta.

Jos olet yhtään miettinyt mitä ravintolisiä kannattaa käyttää tai olla käyttämättä ja toisaalta käytätkö niitä turhan päiten, on tämä kurssi erityisesti sinulle.

Tässä vielä kertauksena mitä kurssi muun muassa tarjoaa:

  • Kurssin kaikki materiaali on luettavissa helppokäyttöisessä verkkoympäristössä
  • Voit myös ladata jokaisen viikon materiaalin PDF-muodossa ja valmennuksen loputtua saat 281-sivuisen E-kirjan kurssista
  • Saat hyvin perusteellisen, mutta tiiviin tietopaketin kaikista merkittävistä ravintotekijöistä
  • Jokainen viikko sisältää muun muassa listan parhaista ravintotekijöiden saantia tukevista ruoka-aineista ja ravintolisistä sekä runsaasti oheismateriaalia kuten luentoja, tutkimuslinkkejä ja artikkeleita
  • Mukana myös lääkäri Olli Sovijärven kattavat videot viikon aiheista, joissa käydään läpi toimivia neuvoja ravinteiden saannin parantamiseen
  • Lisäksi voit osallistua verkkoympäristön keskusteluihin kunkin viikon aiheesta; bonuksena kurssialustalta löytyvät myös aiempien kurssien keskusteluita ja Olli Sovijärven vastauksia!

Ravitsemustila kuntoon 2.0 verkkovalmennus on -50 % vuoden aloitus -tarjouksessa Ma 18.1.2021 puoleen yöhön saakka. Carpe diem!

Ravinteikkain terveisin, lääkäri Olli Sovijärvi

 

 

 

 

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Kommentit moderoidaan