Suomalaisilla on enemmän ravitsemuksellisia puutoksia kuin yleisesti uskotaan

Suomalaisilla on enemmän ravitsemuksellisia puutoksia kuin yleisesti uskotaan

Upeaa uutta vuotta 2021 kaikille, tulkoon tästä vuodesta viime vuotta tasapainoisempi ja valoisampi!

 

Moni tekee uudenvuoden lupauksia, mutta useimmiten lupaukseen tähtäävä muutos ja tapa kestää vain noin kaksi viikkoa, jonka jälkeen palataan vanhoihin tapoihin. Yksi hyvä keino tukea muutosta on sivistää ja valistaa itseään erilaisten yllättävienkin faktojen osalta, joista ei välttämättä kommunikoida riittävästi.

Tutkin tässä Ravitsemustila kuntoon 2.0 verkkokurssia päivittäessäni Finravinto 2017 -raporttia viime viikolla. Ravitsemussuositukset on tehty koko väestölle tukemaan tasapainoista ravitsemustilaa. Harva kuitenkaan noudattaa edes niitä, saatika keskittyy optimoimaan omaa ravitsemustilaansa. Ehkäpä hieman järkyttäväkin fakta, jonka poimin tutkimuksesta oli seuraava:

”Vitamiinien saanti ruoasta oli keskimääräiseen tarpeeseen verrattuna riittämätöntä vähintään viidesosalla väestöstä A- ja D-vitamiinien sekä folaatin ja tiamiinin osalta. Lisäksi miehistä noin joka viides sai ruoastaan C-vitamiinia ja riboflaviinia liian vähän. Suolaa sai liikaa yhdeksän kymmenestä aikuisesta. Suurin osa naisista sai rautaa alle suositusten.”

Ja nyt siis puhutaan yleisistä suosituksista, jotka pääosin keskittyvät eri puutossairauksien välttämiseen. Yksilön kannalta optimaalinen taso on vielä tuosta melko kaukana.

Lisäksi tiedetään muun muassa seuraavien ravintotekijöiden osalta hyvinkin huolestuttavia faktoja:

 • Globaalisti 30 % ihmisistä on aneemisia ja näistä puolella on raudanpuutteesta johtuva anemia. Suomessa lähes puolella naisista on joskus elämänsä aikana ollut raudanpuutetta!
 • Raudan tarve lisääntyy erityisesti raskauden ja imetyksen aikana sekä myös lapsilla kasvuiässä. Kasvissyöjillä ja vegaaneilla on selvästi lisääntynyt riski raudanpuutteen kehittymiselle.
 • Ihmisten joditasot ovat laskeneet peräti 50 % viimeisen 30v aikana. Jodin puutos voi aiheuttaa mm. kilpirauhasen vajaatoimintaa ja struumaa
 • B12-vitamiinin puutostila on suhteellisen yleistä vegaaneilla ja erityisesti ikääntyneillä. Turun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin että jopa 32 % yli 65-vuotiaista suomalaisista hipoo B12-vitamiinin puutostilan raja-arvoja.

Yhdysvaltalainen biokemian ja molekyylibiologian professori Bruce Ames on tutkinut syöpää ja ikääntymistä usean vuosikymmenen ajan. Amesin kehittämän teorian (triage theory of micronutrients and aging) mukaan elimistösi käyttää puutostilassa eri sisäelimien ravinnevarastoja senhetkisen terveyden ylläpitoon.

Ames toteaakin yksiselkoisesti:

Elääksesi mahdollisimman pitkään tulisi mikroravinteiden optimaalinen tarve täyttää koko elämän ajan!

On täysin mahdollista, että sinulla on ravitsemuksen puutostila, jonka olemassaolosta et  vielä tiedä mitään koska se on oireeton! Korkeintaan saatat huomata kasan omituisia oireita puutostilan jatkuessa. Kun puutostila on jatkunut tarpeeksi kauan, siitä voi syntyä vakavampia oireita tai se voi luoda pohjan sairauksien puhkeamiselle.

Yksi parhaimmista investoinneista itseesi onkin aloittaa uusi vuosi laittamalla oma ravitsemustilasi kuntoon liittymällä Ravitsemustila kuntoon 2.0 -verkkokurssille nyt -50 % hintaan.

 

Ravitsemustila kuntoon 2.0 valmennuksen jälkeen osaat takuuvarmasti:

 1. Säästää ruokakustannuksissa, kun pystyt välttämään huonolaatuiset tuotteet
 2. Tukea terveyttäsi kun opit kuinka sairauksia aiheuttavat ravintoainepuutokset voidaan korjata
 3. Tiedät miten ravintoaineiden pitoisuudet mitataan oikein
 4. Valita parhaat terveystuotteet tuhansien markkinoilla olevien joukosta… (paljastan myös omat suosikkini näiden osalta)

 

Ravitsemustila kuntoon 2.0 -verkkovalmennus pähkinänkuoressa:

 • Kahdeksan viikkoa täyttä asiaa
 • 281 sivua kauniisti taitettua materiaalia
 • Yli 1000 tieteellistä lähdeviitettä
 • Viikottaiset hyvin kattavat videot
 • Runsaasti lisämateriaalia
 • Ravitsemukseen erikoistuneen lääkärin henkilökohtainen vastaus verkkoalustalla aiheisiin liittyviin kysymyksiin
 • Ilmoittautumalla kurssille saat niin tuntuvat alennukset yhteistyökumppaneiltamme, että säästät kurssin hinnan jo niiden avulla
 • Erikoistarjouksessa oleva valmennus maksaa reilun euron päivässä! Mitä muuta yhtä lisäarvoa tuottavaa saat samalla hinnalla?

Tervetuloa laittamaan ravitsemustilasi kuntoon ja aloittamaan vuosi 2021 parhaalla mahdollisella tavalla! 

Inspiroivin terveisin, lääkäri Olli Sovijärvi

 

 

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Kommentit moderoidaan