Vatsa kuntoon: Optimoi suolistosi terveys ja hyvinvointi

Vatsa kuntoon: Optimoi suolistosi terveys ja hyvinvointi

Ihmisen ruoansulatusjärjestelmä on monimutkainen järjestelmä, joka on kriittinen yleisen terveyden kannalta. Optimoimalla suoliston toimintaa voidaan parantaa ruoansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä, mikä johtaa yleisen hyvinvoinnin lisääntymiseen. Tässä artikkelissa ei ainoastaan perehdytä syvällisesti ruoansulatusjärjestelmän eri osiin ja vagushermon rooliin, vaan tarjotaan myös käytännön strategioita vatsan ja suoliston toiminnan optimoimiseksi. Artikkelissa käsitellään myös antiravinteiden ja aivot-suolisto-akselin vaikutusta, ja mikä tärkeintä, saat käyttökelpoisia suosituksia suoliston kunnon testaamiseen ja hallintaan.

Tämä artikkeli perustuu Vatsa kuntoon -webinaariin ja E-kirjaan.

* * * * *

 

Ruoansulatuskanavan anatomiaa & fysiologiaa

Ruoansulatuskanava on monimutkainen ja dynaaminen järjestelmä, joka on välttämätön ruoansulatukselle, ravintoaineiden imeytymiselle ja jätteiden poistamiselle. Siihen kuuluu tärkeitä sisäelimiä, kuten mahalaukku, ohutsuoli ja paksusuoli, joilla kullakin on oma tehtävänsä ruoan pilkkomisessa, ravintoaineiden imeytymisessä ja jätteiden poistamisessa. Ruoansulatuskanavan toimintaa säätelee hermostollisten, hormonaalisten ja mikrobiologisten tekijöiden yhdistelmä, joka varmistaa koordinoidun toiminnan koko ruoansulatusprosessin ajan.

Ruoansulatuskanavan fysiologia käsittää entsymaattisen ruoansulatuksen, peristaltiikan sekä suolistomikrobiston ja ihmisen välisen vuorovaikutuksen. 

Ruoansulatuskanavan osat

Ruoansulatusjärjestelmään kuuluu useita keskeisiä osia. Niitä ovat muun muassa seuraavat:

 • Mahalaukku: Vastaa ruoan pilkkomisesta mahahappojen ja entsyymien avulla.
 • Ohutsuoli: Suurin osa ravintoaineiden imeytymisestä.
 • Paksusuoli: Imee vettä ja muodostaa jätteitä.
 • Haima: Tuottaa entsyymejä ja insuliinia.
 • Maksa: Käsittelee ravintoaineita ja puhdistaa verta.
 • Sappirakko: Varastoi ja tiivistää sappea.

 

Ravintoaineiden imeytyminen ruoansulatuskanavasta

Ruuansulatuskanavan tehokkuus ravintoaineiden imeytymisessä on ratkaisevan tärkeää terveyden ylläpitämisen kannalta. Kunkin osan moitteeton toiminta varmistaa, että elimistö saa välttämättömiä vitamiineja, kivennäisaineita ja muita ravintoaineita, joita tarvitaan erilaisiin fysiologisiin prosesseihin.
* * * * *

Vagushermo

Toiminnot ruoansulatusjärjestelmässä

Vagushermo on keskeinen ruoansulatuskanavan terveyteen vaikuttava hermo. Se vaikuttaa muun muassa seuraaviin tekijöihin:
 • Suolahapon (HCL) tuotanto: Välttämätön ruoan hajottamiseen mahalaukussa.
 • Peristalttiset liikkeet: Helpottaa ruokasulan liikkumista suolistossa.
 • Sisäisen tekijän tuotanto: Välttämätön B12-vitamiinin imeytymiselle.
 • Syömisprosessi: Säätelee ruoansulatusprosessin eri osa-alueita.

 

Kiertäjähermon toimintahäiriön seurauksia

Vagushermon toimintahäiriö voi johtaa useisiin toiminnallisiin epätasapainotiloihin. Näitä ovat muun muassa seuraavat tekijät:

 • Dyspepsia
 • Refluksi
 • Koliitti
 • Heikentynyt glykeeminen kontrolli
 • Virtsaneritysongelmat
 • Immuunitoiminnan häiriöt

Mahalaukun toiminnan optimointi

 1. Gastropanel-laboratoriotesti: Aloita tällä diagnostisella testillä, jotta ymmärrät mahalaukun kunnon.
 2. Sinkki-karnosiini: Tukee parietaalisoluja ja HCL:n tuotantoa.
 3. Betaiini-HCL + pepsiini: Hyödyllinen henkilöille, joilla on alhainen HCL-tuotanto.
 4. L-Glutamiini: Auttaa ylläpitämään mahalaukun limakalvon eheyttä.
 5. Pii ja piihappo-karmelloosigeeli: Suojaa mahalaukun solukalvoa.
 6. Omenaviinietikka: Voi auttaa tasapainottamaan mahalaukun happamuutta.
 7. Tiedostava syöminen: Vältä juomista syömisen aikana, pureskele huolellisesti ja syö hitaasti.

Paksusuolen toiminnan optimointi

 1. Vagushermon aktivointi: Kurlaaminen, laulaminen ja nauraminen esimerkiksi aktivoivat kiertäjähermoa.
 2. Probiootit ja fermentoidut ruoka-aineet: Edistävät terveellistä suolistomikrobiomia.
 3. Prebiootit/kuitu & resistentti tärkkelys: Tukevat hyödyllisten bakteerien kasvua suolistossa.
 4. Vältä tarpeettomia antibiootteja: Yksikin ab-kuuri voi sotkea suoliston bakteeritasapainon ja heikentää diversiteettiä.
 5. Mieli & emotionaalinen tasapaino: Stressinhallinta on ratkaisevan tärkeää suoliston terveyden kannalta.
 6. Nesteytys: Varmista riittävä nesteen saanti ruoansulatusprosessien tukemiseksi.

Suoliston mikrobiomi ja tasapaino

Suoliston mikrobiotan monimuotoisuuden ylläpitäminen on välttämätöntä paksusuolen optimaalisen toiminnan kannalta. Monipuolinen suoliston bakteerikanta auttaa ravinteiden tehokkaassa hajoamisessa ja imeytymisessä säätelee immuunijärjestelmää ja tuottaa lyhytketjuisia rasvahappoja (SCFA), jotka tukevat suolen limakalvon eheyttä. Se myös suojaa patogeenisiltä bakteereilta kilpailullisen poissulkemisen ja antimikrobisten yhdisteiden tuotannon avulla, mikä korostaa sen kriittistä roolia aineenvaihdunnassa ja immuunipuolustuksessa.

Probioottien ja prebioottien sisällyttäminen ruokavalioon on ratkaisevan tärkeää tasapainoisen mikrobiekosysteemin tukemiseksi. Lisäksi tarpeettomien antibioottien välttäminen, stressin hallinta, nesteytyksen säilyttäminen ja monipuolinen ruokavalio, jossa on runsaasti fytoravintoaineita ja fytokemikaaleja (erityisesti polyfenoleja), voivat edistää suoliston tervettä mikrobistoa.

Antiravinteet ja niiden vaikutus suolistoon

Prolamiinit

 • Löytyy vehnästä, ohrasta ja muista viljoista
 • Voi vaurioittaa suolen limakalvoa ja edistää sairauksia, kuten keliakiaa, gluteeniyliherkkyyttä ja gluteeniyliherkkyyttä

Lektiinit

 • Esiintyvät viljoissa ja palkokasveissa
 • Voi aiheuttaa suolistovaurioita ja leptiiniresistenssiä

Glykoalkaloidit

 • Esiintyy koisokasveista, kuten perunoista, tomaateista ja munakoisoista
 • Häviävät suurimmaksi osaksi kypsennettäessä

Saponiinit

 • Löytyy palkokasveista, kaurasta, kvinoasta ja auringonkukansiemenistä
 • Niillä on sekä hyödyllisiä että haitallisia terveysvaikutuksia

Prolamiinipitoisuus eri viljoissa


Keliakian ja gluteeniyliherkkyyden hallinnassa on tärkeää ymmärtää eri viljojen prolamiinipitoisuus. Prolamiinit ovat ryhmä proteiineja, joita esiintyy viljoissa, kuten vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Ne voivat laukaista haittavaikutuksia keliaakikoilla ja gluteeniproteiineilel yliherkillä ihmisillä. Esimerkiksi vehnän gliadiinin, ohran hordeinin ja rukiin sekaliinin tiedetään vahingoittavan keliakiaa sairastavien suolen limakalvoa, mikä johtaa tulehdukseen ja ravintoaineiden imeytymishäiriöihin.

Gluteeniin käyttöön littyviin häiriöihin yhdistyviä pitkäaikaisia komplikaatioita voi ehkäistä tunnistamalla ja välttämällä runsaasti prolamiinia sisältäviä viljoja. Siksi prolamiinipitoisuuden tunteminen on tärkeää ruokavalion suunnittelussa ja näiden terveysongelmien hallinnassa.


Suolisto-aivot -akseli

Suoliston terveyden ja aivojen toiminnan välinen yhteys on hyvin dokumentoitu. Siinä korostetaan suolisto-aivot-akselin kriittistä roolia tunne-elämän ja kognitiivisen terveyden kannalta. Tähän kaksisuuntaiseen viestintäjärjestelmään kuuluu hermostollisia, hormonaalisia ja immunologisia signaalireittejä, jotka yhdistävät keskushermoston ja ruoansulatuskanavan. Suolistomikrobiston epätasapaino tai häiriöt voivat vaikuttaa aivojen toimintaan, mikä saattaa vaikuttaa ahdistuksen, masennuksen ja kognitiivisen heikkenemisen kaltaisiin sairauksiin.


Vuotava suoli - vuotavat aivot?


Käsite "vuotavasta suolesta," joka vaikuttaa "vuotaviin aivoihin," korostaa suoliston eheyden ylläpitämisen merkitystä mielenterveyden tukemisessa. Vuotavan suolen oireyhtymä, jolle on ominaista suoliston lisääntynyt läpäisevyys, mahdollistaa haitallisten aineiden pääsyn verenkiertoon, mikä voi laukaista systeemisen tulehduksen ja mahdollisesti vaikuttaa veri-aivoesteeseen. Tämä voi johtaa neuroinflammaatioon, joka liittyy erilaisiin neuropsykiatrisiin häiriöihin. Siksi strategiat suolistoesteen toiminnan säilyttämiseksi ovat olennaisen tärkeitä aivojen terveyden suojelemiseksi ja siihen liittyvien mielenterveysongelmien ehkäisemiseksi.

 

Polyfenolit ja suoliston terveys

Polyfenolit ovat monipuolinen ryhmä luonnossa esiintyviä yhdisteitä, joita löytyy muun muassa marjoista, vihanneksista, teestä, kahvista, viinistä ja tummasta suklaasta. Ne ovat erittäin hyödyllisiä suoliston terveydelle, koska niillä on voimakkaita antioksidanttisia ominaisuuksia ja kyky edistää suoliston tervettä mikrobistoa. Nämä yhdisteet voivat poistaa vapaita radikaaleja ja vähentää hapetusstressiä, mikä auttaa suojaamaan suolen limakalvoa ja ylläpitämään sen eheyttä.

Polyfenolit toimivat myös prebiootteina, jotka stimuloivat hyödyllisten suolistobakteerien kasvua ja toimintaa. Ne tehostavat lyhytketjuisten rasvahappojen (SCFA) tuotantoa bakteerien käymisen kautta, mikä tukee suoliston terveyttä parantamalla limakalvojen estoa, moduloimalla tulehdusta ja edistämällä yleistä aineenvaihdunnan terveyttä.

Runsaasti polyfenoleja sisältävien elintarvikkeiden nauttiminen on yhdistetty mikrobien monimuotoisuuden lisääntymiseen, mikä on ratkaisevan tärkeää tasapainoisen ja joustavan suolistoekosysteemin ylläpitämiseksi ja dysbioosiin liittyvien sairauksien ehkäisemiseksi.

Näin ollen erilaisten polyfenolipitoisien ruokien sisällyttäminen ruokavalioon voi merkittävästi edistää ruoansulatuskanavan terveyden ylläpitämistä ja parantamista.

Testaa suolistosi kunto ja investoi lisäopiskeluun

GI360 x3 testi

GI360 x3 laaja suolistoanalyysi on tämän hetken tarkin ja laajin suoliston tilaa mittaava ulostetutkimus. Testi on myös käytössä lukuisilla funktionaalisilla lääkäreillä ympäri maailman.

SIBO-testi

SIBO-hengitystesti mittaa ohutsuolen bakteerien liikakasvua. SIBO voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten turvotusta, liiallista kaasua, ummetusta, ripulia, vatsakipua ja muutoksia suoliston toiminnassa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa 72% potilaista, joilla on ärtyneen suolen oireyhtymä (IBS) on myös SIBO.

Ruoka-aineyliherkkyystesti

Nordic Food Panel 184 IgG on ruoka-aineyliherkkyystesti, joka analysoi 184 eri ruoka-ainetta. Testi sopii henkilöille, jotka epäilevät oireiden johtuvan heidän syömästään ruoasta. 

Vatsa kuntoon E-kirja 

 

Vatsa kuntoon verkkovalmennus

Olli Sovijärven suunnittelema Vatsa kuntoon 2.0 -valmennus on Suomen ensimmäinen lääkärin kokoama vatsan ja suoliston hyvinvointiin keskittyvä verkkovalmennus. Valmennus on seitsemän viikon ohjelma. 

Yhteenveto

Suoliston toiminnan optimointi edellyttää monipuolista lähestymistapaa, johon kuuluu ruokavalion mukauttaminen, tietoinen syöminen ja kohdennettu lisäravinteiden käyttö. Säännöllinen testaaminen ja ruoansulatuskanavan eri osien monimutkaisen vuorovaikutuksen ymmärtäminen voivat johtaa merkittäviin parannuksiin yleisessä terveydessä ja hyvinvoinnissa.

P.S. Kaikki tämän artikkelin tieteelliset viitteet löytyvät Vatsa kuntoon e-kirjasta

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Kommentit moderoidaan