Biohakkerin ihonhoidon 101 – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Biohakkerin ihonhoidon 101 – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Voit tehdä monia asioita saadaksesi luonnollisen kauniin ihon ilman keinotekoisia kemikaaleja. Yksi yksinkertaisimmista asioista, jonka voit tehdä, on juoda runsaasti vettä. Vesi auttaa poistamaan myrkkyjä kehosta, ja se auttaa myös pitämään ihosi kosteutettuna sisältä päin. Terveellinen ruokavalio on myös elintärkeää, jotta ihosi näyttää parhaalta. Runsaasti antioksidantteja sisältävät ruoat, kuten hedelmät ja vihannekset, voivat auttaa suojaamaan ihoasi auringon haitallisilta UV-säteiltä. Voit myös käyttää luonnollisia ainesosia hoitamaan ihoasi. Voit esimerkiksi käyttää oliiviöljyä tai kookosöljyä ihon kosteuttamiseen tai sitruunamehua ihon kuorimiseen.

 • Tässä artikkelissa käymme läpi parhaat luonnolliset ihonhoitoaineet, tuotteet ja rutiinit, joita voit tehdä (eli ulkoinen lähestymistapa).
 • Tulevassa artikkelissa menemme syvemmälle ravitsemukseen ja suoli-iho-akseliin (sisäinen lähestymistapa).

Mikä on paras kosteusvoide ihollesi?

Kuiva iho ei ole enää ongelma, jos ystävystyt öljymaailman kanssa. Öljyt ja vahat luonnonkosmetiikassa ovat olleet nousussa jo jonkin aikaa. Lue lisää saadaksesi lisätietoja.

Miksi vartaloöljy on välttämätöntä ihonhoidossa?

Suojaava lipidikerros iholla peittää koko kehomme vuodenajasta riippumatta. Tämän seurauksena olemme jo valmiiksi "öljyisiä". Lipidit ovat luonnollisia rasvoja, jotka suojaavat meitä auringolta, pitävät kosteutta soluissamme ja auttavat parantamaan naarmuja tai haavoja vaurioituneen ihon. Toisaalta monesti päivittäiset hygieniatottumuksemme poistavat iholta tarvittavan rasvan. Käsien pesu, desinfiointi, alkoholipohjaiset tuotteet, saippua ja rentoutuminen, pitkät suihkut ja kylvyt lämpimässä vedessä ovat kaikki negatiivisia vaikuttajia ihollesi varsinkin liikaa ja liian usein tehtyinä.

 

Kuuma vesi poistaa ihostamme luonnollisia öljyjä; mitä kauemmin läträämme veden kanssa, sitä huonommaksi ihomme muuttuu. Seurauksena on, että pesun jälkeen iholla on "kiristyvä" tunne. Suihkun tai kylvyn lopettaminen kylmällä vedellä on puolestaan tehokas tapa parantaa verenkiertoa ja ihon kuntoa.

Lämpötilan vaikutus ihoon

Kylmä sää parantaa kasvojen ja vartalon verenkiertoa vähentäen turvotusta silmien ja kasvojen ympärillä. Ihoa on kuitenkin tuettava paleltumien välttämiseksi. On hyödyllistä kosteuttaa itseäsi vähintään kahdesti päivässä. Jotkut ihmiset, erityisesti pienet lapset ja vanhukset, ovat herkempiä ilmaston vaihdoksille kuin toiset. Ihomme luonnolliset rasvakomponentit vähenevät ikääntyessämme ja ihomme ohenee.

Mitä tulee kasvoihin, silmien iho on kymmenen kertaa ohuempi kuin muun kasvojen iho. Sitä tulisi myös tukea hyvin ja kosteuttaa useita kertoja päivässä. Käytämme monesti huulivoiteita useita kertoja päivässä, ja se onkin suositeltavaa. Silmien alla oleva iho on kuitenkin yhtä tärkeä ja vaatii kosteutusta useita kertoja päivässä. Yksinkertaisin tapa on käyttää samaa huulirasvaa, jota käytät huulillasi. Kannattaa kuitenkin tarkistaa sen koostumus; jos huulirasva sisältää vahvoja eteerisiä öljyjä, jotka voivat ärsyttää silmiä, valitse jokin toinen voide.

Käytä käsien pesun tai desinfioinnin jälkeen öljyä tai vartaloemulsiota, joka ei sisällä vettä. Muista keskittyä kaikkiin kehon osiin.

Vesipohjaisia tuotteita ei suositella syys-talvikaudella, koska jatkuvat sisä- ja ulkolämpötilojen vaihtelut saavat veden haihtumaan nopeasti, jolloin rasvan käyttötarve voi olla jatkuvaa koko päivän. Toisaalta öljyt ja vahat auttavat pitämään kosteuden hyvin solujen sisällä ja muodostavat suojakerroksen niiden ympärille.

Kuinka valita oikea öljy?

Öljyt säätelevät ihon rasvantuotantoa. Monet kasviöljyt jäljittelevät ihossamme olevia luonnollisia lipidejä, mikä auttaa parantamaan ja säätelemään ihon luonnollista kosteussuojaa. Öljyjä mainostetaan imukykyisten ominaisuuksiensa vuoksi.

Lisäksi kasvoöljy on hyvä vaihtoehto akneen tai rasvaiselle iholle. Jopa monet ihotautilääkärit väittävät, että öljy auttaa vähentämään ihon luonnollista öljyntuotantoa, jos on olemassa ylituotannon riski (liiallisesti rasvoittuva iho). Jos tuet kehoa ulkoisesti, sen ei tarvitse tehdä sitä itsenäisesti. Monissa öljyissä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa rauhoittamaan ärtynyttä ihoa.

Luonnollista helpotusta erilaisiin iho-ongelmiin ja kosteutukseen: Kokeile uutta BIOHAKKERIN toiminnallista luonnollista korjausainetta.

Termit, kuten "luomu" ja "eko" viittaavat ainesosien viljelyyn ja ovat jo hyvin tunnettuja; vastaavasti termit "kylmäpuristettu" tai "jalostamaton" viittaa käsittelymenetelmään. Lämpökäsittely tai kemialliset liuottimet ovat yleisimpiä menetelmiä öljyn uuttamiseksi raakapähkinöistä ja siemenistä, ja tuloksena on jalostettu öljy. Molemmat tekniikat vähentävät luonnollisten vitamiinien, antioksidanttien ja rasvahappojen määrää öljyssä, mikä heikentää sen laatua. Ihon hoitoon kannattaa suhtautua samalla tavalla kuin ruoanlaittoon: vaikka aloittaisitkin terveellisestä vihanneksesta, näiden ravintoarvo (yleensä) alenee merkittävästi kypsennyksen jälkeen.

Valitsemasi öljyn tulee olla kylmäpuristettua. Koska puhdistettu öljy menettää voimakkaan luonnollisen tuoksunsa ja sitä voidaan helposti lisätä melkeinpä mihin tahansa, käytetään menetelmää yleisesti kosmetiikkateollisuudessa. Tutkimusten mukaan kylmäpuristettu tai jalostamaton öljy sisältää enemmän antioksidantteja, A-, C- ja E-vitamiineja, minkä vuoksi se suojaa siten ihoa paremmin kuin jalostettu öljy. Kylmäpuristetuilla öljyillä on pidempi säilyvyys ja niitä voidaan usein käyttää ilman synteettisten säilöntäaineiden lisäämistä. Kaiken kaikkiaan kylmäpuristus tuottaa puhtaan, kestävän ja tehokkaan tuotteen.

Kasvojen puhdistaminen ja meikinpoisto: kokeile Biohakkerin puhdistusöljyä.

Vartaloöljyn tai kasvoöljyn käyttö

Öljyistä on myös tärkeää ymmärtää, että eri öljyt imeytyvät eri nopeuksilla niiden eri molekyylipainojen vuoksi.

Esimerkiksi:

 • greipinsiemen-, manteli- ja hamppuöljyt imeytyvät nopeasti
 • oliivi-, jojoba- ja arganöljyt imeytyvät kohtalaisen nopeasti
 • avokado ja kookosöljy imeytyvät hitaasti

Jollain tapaa kaikki rasvat ovat hyödyllisiä, mutta öljyjen käyttötarkoitus riippuu täysin tilanteesta. Iltakylpyrituaalien kanssa sopii suosia hitaasti imeytyviä öljyjä, mutta nopeasti ja keskinopeasti imeytyvät öljyt sopivat paremmin aamurituaaleihin. Talvella on myös hyödyllistä käyttää ulkourheilussa hitaasti imeytyviä öljyjä. Huokosten tukkeutumisen tai likaantumisen välttämiseksi on aina hyvä poistaa iholta ylimääräinen rasva.

Loistava tapa kosteuttaa jalkoja on öljyämällä ne ja pitämällä sukkia yön ajan. Jos nukkuminen ohuissa käsineissä on mahdollista, voit tehdä samoin käsille.

Hierontaan: Tutustu Biohakkerin hierontaöljyyn!

  

Sauna ja luonnollinen ihonhoito

Saunaa on pidetty pitkään yhtenä suomalaisten suosikkiharrastuksena ja virkistäytymistapana. Saunominen suomalaisille on melkeinpä yhtä välttämätöntä kuin syöminen; muu maailma on myös tietoinen pitkästä perinteestämme. Nykyään saunassa käymistä pidetään yhtenä terapian muodoista, koska se vapauttaa elimistössä onnellisuushormoneja, vähentää stressiä ja kohottaa mielialaa itsestään. Tunnet olosi kevyeksi ja iloiseksi saunan jälkeen. Rauhalliset yöunet on taattu.

Saunalla on terveydelle suotuisia ja kokonaisvaltaisia vaikutuksia 

Lue lisää saunan terveyshyödyistä syväluotaavasta artikkelistamme: Perinteisen saunan ja infrapunasaunan terveyshyödyt.

Iho uudistuu varsin kokonaisvaltaisesti 28 päivän aikana (epidermis). Ihon itseuudistumista edistetään ja kiihdytetään saunassa vihdoilla ja kuumalla höyryllä. Hikoileminen voi auttaa immuunijärjestelmää poistamalla haitallisia myrkkyjä kehosta.

Saunavihdan käyttö on perinne, jolla ajatellaan olevan monenlaisia hyvinvointia ja terveyttä lisääviä vaikutuksia. Vihtoja voidaan valmistaa erilaisista puista ja kasveista. Vaikka koivu ja tammi ovat tunnetuimpia, miksi et joskus kokeilisi katajaa tai jopa nokkosta (huom, ei sellaisenaan)? Nokkonen sopii mainiosti nivelsärkyihin. Aseta tehty vihta lämpimään veteen enintään viideksi minuutiksi (vältä kiehumista), sitten kylmään veteen enintään viideksi minuutiksi saadaksesi erinomaisen vihtomiskokemuksen.

Kuvan lähde: Suomen saunaseura.

Takapihalta voit kerätä koivun oksia ja kesän aikana tehdä saunavihdan. Tuoreita kasveja vihtoessa saunassa tai höyrysaunassa syntyy myös ihana maaginen aromi. Ei kannata kuitenkaan liottaa vihtaa veteen vihtomisen jälkeen, koska tällöin oksien lehdet irtoavat liiankin nopeasti.

Jos haluat vielä tehostaa saunan rituaalimaista kokemusta, voit lisätä höyryveteen tuoreita tai kuivattuja kasveja. Hyvä saunaelämys sisältää myös erilaisia eteerisiä öljyjä. Jokaisella on suosikkinsa, mutta eukalyptus on aina hyödyllinen hengitysteiden elvyttämisessä.

On tärkeää muistaa, että saunassa käyminen kuivattaa kehoa, joten alkoholin juominen ei ole hyvä idea. Varmista kuitenkin, että juot tarpeeksi vettä ja myös elektrolyyttien käyttö on hyvin hyödyllistä nesteytyksen tehostamiseksi. (tsekkaa Ketokamujen Ellut täältä)

Saunomisen tärkeimmät terveysvaikutukset

Jopa länsimäsien lääketieteen isä Hippokrates totesi, että jos mikään muu hoito ei auta, saunasta on varmasti apua. Suomessa kuuluu monesti myös sananparsi: sauna on köyhän apteekki/lääkäri.

Kohonnut ruumiinlämpö (kuten saunassa käynti) vahvistaa vastustuskykyä lisäämällä valkosoluja, lymfosyyttejä, neutrofiilejä, interferoneja sekä tukemalla näiden toimintaa ja lisäämällä luonnollisten tappajasolujen sytotoksisuutta.

Saunominen voi vähentää riskiä sairastua hengitystiesairauksiin. Sauna voi auttaa myös nivelkipuihin ja krooniseen päänsärkyyn, koska se on luonnollinen kipulääke.

Suomalaisten vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan yli neljä kertaa viikossa saunovilla oli 63 prosenttia pienempi riski kuolla sydänkohtaukseen kuin niillä, jotka kävivät saunassa vain kerran viikossa.

Sauna auttaa myös lievittämään lihasjännitystä liikunnan jälkeen.

Miten kannattaa saunoa? Ihonhoidollinen näkökulma

Hyvien tapojen mukaan tulee käydä suihkussa juoksevalla vedellä ennen saunaan menoa (hygieniasyistä).

Yksi yleisimmistä virheistä on peseytyminen saippualla tai suihkugeelillä saunomisen jälkeen. Saippua kuivattaa ihoa poistamalla sen luonnollisen suojakerroksen. Saunassa pyyhimme jo huokoset ja hikoilemme toksiineja, joten tätä viimeistä suojakerrosta on turha hieroa pois.

Saunan jälkeen tulee suorittaa perusteellinen vartalokuorinta kuolleiden ihosolujen poistamiseksi. Saunojille suunnattu vartalonkuorintavoiteen (ks. alla) sisältämä eteerinen öljy luo tuoksun taikuuden kuumuudessa ja tarjoaa erityisen aromaterapia-ilon.

Säännöllinen saunominen auttaa myös säilyttämään nuorehkon ilmeen, sillä tässä artikkelissa esitetyt keinot auttavat säilyttämään kosteuden ihossa.


Saunomisen yhteydeen suosittelmme: Biohakkerin vartalonkuorintavoidetta

Kolme syytä käyttää mehiläisvahaa kauneushoidoissasi

Yksi aliarvostetuimmista ihonhoitoaineista on mehiläisvaha. Mehiläisvaha on tehokas ihonhoitoaine, josta monet kuluttajat ja jopa kosmetiikkayritykset eivät ole tietoisia. Vaha voi kestää oikein säilytettynä tuhansia vuosia hyvässä kunnossa.

Mehiläisvaha on mehiläisten tuottama vahamainen aine. Kennossa oleva valkoinen vaha muuttuu keltaiseksi tai ruskeaksi, kun siihen sekoitetaan siitepölyä. Vahatuotteet eivät todennäköisesti ole sellailselle, joka on allerginen hunajalle tai siitepölylle.

Kolme tärkeintä perustetta mehiläisvahan käyttämiselle kauneushoidoissa ovat seuraavat:

1. Tuki herkälle iholle

Muinaisisen Egyptin ajoista lähtien mehiläisvahan käytöllä iholla on ollut lukuisia etuja. Sitä on perinteisesti käytetty palovammojen ja haavojen hoitoon, mutta sillä on muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia. Pelkästään mehiläisvahan koostumus on vaikuttava; se sisältää yli 300 ainesosaa.

Koska se on anti-inflammatorinen ja antibakteerinen, mehiläisvaha hyödyttää kaikkia ihotyyppejä ja kaikenikäisiä ihmisiä, mutta se on erityisen hyödyllinen herkälle iholle. Se rauhoittaa kutinaa ja ärsytystä ja edistää samalla ihon palautumista – kuivan tai hilseilevän ihon paras ystävä.

Hiusten mehiläisvaha ravitsee, pehmentää ja ravitsee hiusten latvoja ja lisää samalla niiden kiiltoa. 

2. Mehiläisvaha ja ihon kosteuttaminen

Mehiläisvaha on luonnollinen kosteusvoide, jota löytyy erilaisista ihonhoitotuotteista ja kosmetiikasta. Se on erityisen tehokas, koska se suojaa kylmältä ja tuulelta. Koska vaha voi sitoa kosteutta, se auttaa suojaamaan ja korjaamaan karheaa, kuivaa tai halkeilevaa ihoa. Mehiläisvahatuotteita voidaan käyttää päivittäin.

Mehiläisvaha luo luonnollisen suojakerroksen ihon pinnalle ja suojaa sitä ympäristön ärsytyksiltä ja elementeiltä. Mehiläisvaha on ainutlaatuinen, koska se ei tuki huokosia, vaan antaa ihon hengittää. Tämä luonnollinen suoja estää myös nesteen haihtumista ja pitää ihon pehmeänä ja joustavana pitkän ajan.

Mehiläisvaha sisältää A-vitamiinia ja sillä on pehmentäviä ominaisuuksia, jotka edistävät solujen uusiutumista. A-vitamiinipitoisuuden (retinoleja) ansiosta vaha lievittää pieniä juonteita kasvoilta ja vartalolta. Retinolit nopeuttavat solujen uusiutumista ja stimuloivat kollageenin tuotantoa.

3. Ihosairauksien lievitys

Mehiläisvahaa on käytetty iho-ongelmiin jo pitkään parantamaan ihon rakennetta ja kuntoa sen antibakteeristen ominaisuuksien ansiosta. Mehiläisvahaa käytetään nykyään muun muassa psoriasiksen ja ihotulehdusten oireiden hoitoon. Luonnontuotteet hoitavat herkkää ihoa paljon paremmin kuin synteettisiä ainesosia sisältävät ihonhoitotuotteet (vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan). Luonnontuotteet lievittävät punoitusta ja vähentävät ihoärsytyksen riskiä.

Mehiläisvaha on yksi parhaista ihoa pehmentävistä ainesosista; se auttaa myös lisäämään ihon kimmoisuutta ja rauhoittaa punoittavaa ihoa. Mehiläisvaha auttaa aknen hoidossa sen anti-inflammatoristen ominaisuuksien ansiosta.

Mehiläisvaha on erinomainen valinta erilaisiin iho-ongelmiin. Vaippaihottuma, psoriasis ja ekseema voivat kaikki hyötyä hunajan, mehiläisvahan ja oliiviöljyn seoksesta. Hunajan ja hunajaseosten on tutkimuksissa osoitettu estävän ihoon vaikuttavien ja ihosairauksia aiheuttavien bakteerien kasvua. Mehiläisvaha poistaa taudinaiheuttajat iholta ja antaa sen parantua.

 

Mehiläisvahaa löytyy Biohacker's Functional Hydrating Skin Balmista ja Functional Lip Balmista.

Lisämateriaalit – Biohakkerin toiminnallisissa ihonhoitotuotteissa käytetyt yrtit

Saunavoiteessa käytetyt yrtit:

 • Veriherukka rauhoittaa ihoa ja vähentää punoitusta, sen lisäksi että se on anti-inflammatorinen ja antibakteerinen. Se myös stimuloi immuunijärjestelmää imeytymällä ihon läpi.
 • Siankärsämö on syvästi ravitseva ja elvyttävä, auttaa parantamaan katkenneita hiussuonia ja sopii erinomaisesti herkälle ja ongelmalliselle iholle. Se nopeuttaa verenkiertoa, avaa huokosia ja lievittää ihoärsytystä.

Huulirasvassa käytetyt yrtit:

 • Mesiangervo on tulehdusta estävä ja edistää ihon paranemista, palautumista ja vahvistumista.
 • Peltokorte tunnetaan ikääntymistä ehkäisevistä ominaisuuksistaan, koska se pystyy muodostamaan kollageenia ja palauttamaan vaurioituneen ihon.

Hierontaöljyssä käytetyt yrtit:

 • Kansanlääketieteessä käytetään puna-apilaa sen terapeuttisten, tulehdusta ja ikääntymistä ehkäisevien vaikutusten vuoksi.
 • Puna-apila on kasvi, joka tukee energisesti kommunikaatiota – toisten hyväksymistä ja totuuden kertomista.
 • Jättipoimulehti auttaa ihon sävyssä ja yleiskunnossa. Se tukee myös feminiinisen energian voimaa. Meillä kaikilla on sekä maskuliini- että feminiinienergiaa, joka kaipaa tasapainotusta.

Puhdistusöljyssä käytetyt yrtit:

 • Mesiangervo vahvistaa, rauhoittaa ja parantaa haavoja, ehkäisee tulehdusta ja sillä on antibakteerinen vaikutus. Siten se edistää ihon paranemista ja palautumista.
 • Mesiangervoa käytetään herkälle iholle sen pehmeän sävyttävän vaikutuksen vuoksi, mutta sopii kaikille. Se myös lievittää kutiavaa ja punoittavaa ihoa.
 • Tukee ihon uusiutumisprosesseja palauttaen samalla pH-tasapainon.

Natural fix -öljyssä käytetyt yrtit:

 • Oregano on antibakteerinen ja ihoa nuorentava aine. Energisesti sillä on voima rauhoittaa ja rauhoittaa.
 • Piparminttu viilentää ja rauhoittaa. Tukee energisesti ajatuksen terävyyttä ja keskittymisen säilyttämistä.
 • Siankärsämö on syvästi ravitseva ja elvyttävä. Se auttaa parantamaan katkenneita kapillaareja ja sopii herkälle ja ongelmalliselle iholle. Se nopeuttaa verenkiertoa, avaa huokosia ja lievittää ihoärsytystä.

Kuorintavoiteessa käytetyt yrtit:

 • Sitruunaeukalyptus tuo raikkautta, vahvistaa immuunijärjestelmää ja rauhoittaa.
 • Siankärsämö on syvästi ravitseva ja elvyttävä, auttaa parantamaan katkenneita kapillaareja ja lievittää ihoärsytystä.
 • Siankärsämö on yksi vanhimmista lääkekasveista, jotka mainitaan varhaisemmissa kasvilääkekirjoissa.

///

Miten tuet ihosi terveyttä? Millainen on ihonhoitorutiinisi? Kerro meille kommenteissa.

Tämä pitkä artikkeli on koottu kolmesta blogikirjoituksesta, jotka on kirjoittanut Mai-Liis Kivistik (MAIWISTIK-luonnonkosmetiikkabrändin perustaja - myös Biohacker's Functional Cosmeticsin formuloija).


Artikkelin toimittanut, editoinut ja suomentanut: Olli Sovijärvi

 

1 kommentti

Kirjoita kommentti
E

E

Kiitos hyvästä artikkelista, voin yhtyä moneen elävänä esimerkkinä. Olen mm huomannut selvästi, kuinka paljon paremmin iho ja hiukset voivat luonnon ainesosia käytettäessä, ero synteettisiä hoitotuotteita käytettäessä on suuri.

Kirjoita kommentti

Kommentit moderoidaan